HVITLØKSBRØD MED TOMATSAUS - JULESPESIAL

Normalt bruker vi å lage dette i en sirkel, men jeg ble, som alle kvinner og spesielt de som har passert 40, inspirert av Pinterest og ville presentere oppskriften i form av et juletre, siden vi i dag er to dager unna julaften. Snøen faller lett ned etter en periode med regn, perfekt i tid til jul.

Til denne oppskriften kan du putte i det du liker, man kan ha skinke, kjøtt, alt mulig slags krydder og masse ost, fantasien setter grensene. Perfekt å ha med på et spleiselag, trenger ikke spises varm.

1 hel hvitløk

550 g hvetemel

2 ts tørrgjør

1/2 ts salt

185 g hel melk

1 ss honning

2 egg

100 g + 2 ss smør

50 g parmesan

1 ss tørket salvie

1/2 ss chiliflakes

Forvarm ovnen til 200 grader, kutt toppen av hvitløkshodet slik at feddene er godt synlige. Ha over litt olje, salt og pepper, pakk inn i aluminiumsfolie og bak i ovnen i ca 50min. La den avkjøles litt før feddene tas ut, og legges tilside for avkjøling.

For deigen blandes mel, gjær og salt i en bakebolle. Melka varmes opp til mellom 38-41 grader, og helles i melblandingen med romtempererte egg, to spiseskjeer romtemp smør og honningen. Bland i ca 5 min, tilsett mer mel om blandingen blir løs, deigen skal være fast og smidig. Dekk til deigen og la den stå til heving 30-60 min.

Hvitløken knuses med en gaffel og blandes med 100 g smør, salvie, chiliflakes, litt salt og pepper og settes til side mens deigen hever.

Del deigen i to og kjevle ut to trekanter som får plass på et stekebrett med bakepapir. De trenger ikke være perfekte i første omgang. Legg så den ene trekanten på brettet og smør utover 2/3 av hvitløkssmøret. Legg den andre over og skjær en fin trekant med en kniv eller en skarp deigskrape. Avskjæret kan brukes til små hvitløkssnurrer. Bre utover resten av hvitløkssmøret og skjær innsnitt i treet, strekk hver “gren” og snurr. (Se bildet under)

Dryss over halvparten av parmesan og stek i ovnen, 200 grader i ca 25 min, til du ser en gyllen fin farge.

Til sausen har jeg tatt utganspunktet i denne, men halvert oppskriften og lagt til 2 gode ss tomatpure.

Server med resten av parmesanosten og litt fersk basilikum.

 

EGGNOG

Dette er noe jeg har vært så nysgjerrig på i så mange år, endelig ha jeg laget det. Forventingene var ganske høye over denne mystiske drikken med egg. Smakte forsiktig, men kjente på lukta at dette ville smake godt, og jeg som elsker kakerøre skjønte underveis at dette ville gå helt fint. Uten mer dramatikk, må jeg ærlig si at dette likte jeg veldig godt, og skal absolutt lage det istedet for en kopp kakao. Doble porsjonen og la det stå kaldt så holder det seg noen dager. Noen likte den kaldt, mens jeg likte den lun. Kan gjerne serveres med litt krem på toppen og litt revet muskatnøtt eller kanel, eller en hel kanelstang. Tilsett en dæsj rom eller cognac etter smak.

7 dl h-melk

3 dl kremfløte

5 egg

1 ts ferskrevet muskat

130 g sukker

1 ts vaniljeekstrakt

lite klype salt

Visp egg og sukker til det blir luftig. I en kjele blandes melk, fløte, muskat, vaniljeekstrakt og salt. La det komme opp til kokepunktet, og la det trekke noen minutter. Under videre visping, tilsett forsiktig den varme melkeblandingen til egg og sukkermixen. Bare litt og litt slik at det vil temperere seg og ikke koke eggene.

Settes kaldt over natten.

 

BISCOTTI MED PISTASJENØTTER OG HVIT SJOKOLADE

De tørreste kjeksene, som smuler overalt, men allikevel noe av det beste jeg vet til jul. De er enkle å lage og kan inneholde alt av det du har liggende i skuffen. Du kan også dyppes i sjokolade for den som er ekstra glad i det, som meg… Veldig fine på benken i en glasskrukke, så lenge det varer.

250 g sukker

150 g smør

3 egg

90 g pistasjenøtter uten skall

100 g hvit sjokolade

80 g tørka tranebær

1 ts salt

2 ts bakepulver

1 ts vaniljeekstrakt

400 g hvetemel

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakeark.

Bland sukker og romtemperert smør, tilsett ett og ett egg til alt er kommet godt sammen. Ha i mel, salt, bakepulver og vaniljeekstrakt. Grovhakk sjokoladen og ha den, sammen med tranebær og nøtter i bollen og la det komme godt sammen til en fin deig. Tilsett litt mer mel om den er veldig våt.

Fordel til to lange pølse og legg de på stekebrettet. De kommer til å utvide seg litt så ha god plass mellom, trykk pølsene litt ned for å få den kjente biscottiformen.

Stekes i 25 min. Ta de ut av ovnen og la de avkjøles i 5-10 min før du skjærer skiver på langs og legg de tilbake på bakeplate. Stek på en side i 7 min, snu og stek på andre siden i 7 min. La de avkjøles helt før de pakkes i lufttette esker.

 

ROSENKÅLSALAT MED PARMESAN OG GRANATEPLE

Javisst kan rosenkål spises rå!

Denne salaten er så god å ha til all den fete julematen vi skal kose oss med fremover, holder seg fresh I kjøleskapet til å bruke til rester.

400 g rosenkål

100 g valnøtter

2 granatepler

100 g parmesan

1/2 sitron

olivenolje

salt og pepper

Grovhakk valnøtter og rist de i en tørr panne til de blir lune og får litt farge.

Del rosenkål i to og finkutt for tynne lange strimler, den grove stilken kastes. Del granateplene i to midt på “magen” , legg hver halvdel i håndflata med den åpne siden pekende ned over en bolle. Åpne fingrene litt mens du slår på baksiden av eplet med en sleiv eller lignende, så vil frøene slippe skallet og falle rett ned i bollen.

Riv parmesan i tykke sponbiter. Bland ett par spiseskjeer god olivenolje med saften av en halv sitron pluss salt og pepper.

Så has alt sammen, smak til med salt og pepper og avslutt med ekstra valnøtter på topp for garnityr.

 

PASTA POMODORO

Jeg er alltid klar for en skål med pasta, og denne oppskriften er en av mine klare favoritter! Sausen kan fint brukes til både pizza og lasagne, og til hvilken som helst type pasta.

Om du ikke har en food prosessor eller stavmixer for å blende sammen kan en tresleiv knuse tomatene. Det gir den samme gode smaken.

ca 700g cherrytomater

2 fedd hvitløk

olivenolje

en god håndfull fersk basilikum

ca 50-60g parmesan

salt og pepper

pasta man liker, nok til 4 personer

Bruk en stekepanne med litt høye kanter. Varm opp ca en spiseskje olje i panna, knus hvitløken med flatsiden av en kniv og stek til den får litt fargen, ett par minutter. Tilsett tomatene, delt i to og stek i 5-10 minutter, til tomatene er myke. Tilsett basilikum. Bruk en stavmixer, foodprosessor eller baksiden av ei treleiv og mos tomatene. Kok pasta og ha tomatsausen og den kokte pastaen i stekepanna og la alt komme sammen.

Smak til med salt og pepper, server med revet parmesan og en god olivenolje.

 

PEKANBRØD

Internett er tydeligvis lei av bananbrød, så her kommer en annen variant. Kan ikke sammenlignes, det eneste de har likt er at de er bakt i en brødform… Denne har en sprø, god og spennende topping, og serverer du med litt Creme Fraiche, is eller krem er dette en herlig dessert både til hverdags og fest. Varm den litt i ovnen så den er lun.

230 g smør

200 g sukker

4 egg

1 ts vaniljeekstrakt

230 g mel

1 1/2 ts bakepulver

1 ts salt

60 g pekannøtter

120 g pekannøtter

2 ss smør

5 ss sukker

2 ss honning

klype salt

Sett ovnen på 170 grader og kle en brødform med bakepapir.

Rør sukker og smør til en luftig konsistens. Tilsett ett og ett egg, så vaniljeekstrakt og bland godt sammen.

Tilsett mel, bakepulver, salt og pekannøtter og bland slik at alt kommer sammen til en fin røre. Ikke for mye, da vil det utvikles for mye gluten og kaken vil ikke bli så luftig. Hell over i forma og lag toppingen slik:

Smelt smør på medium varme, tilsett nøtter, sukker, salt og honning og rør godt. Helles over kaken og settes til steking på nederste rille i 55-60 min. La den avkjøles litt i forma før den settes over på rist.

 

HAVREFLARN

Havreflarn har vært et fast inventar til jul gjennom oppveksten, men så vidt jeg husker laget vi det aldri selv, det var alltid Elbjørg, en kollega av mormor, som lagde store batcher og ga til mormor. Jeg lurte ofte på hvordan hun fikk til den buede formen… Nå har jeg satt i gang egen havreflarn produksjon, og det gir gode minner til barndommen.

75 g smør

2 dl havregryn

1 dl sukker

1/2 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

1 ss hvetemel

1 egg

Sett ovnen på 200grader.

Smelt smøret, bland havregryn, vaniljesukker, bakepulver og mel og tilsett det smeltede smøret. Bland godt. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn havregrynblandingen.

Kle en bakeplate med bakepapir og fordel ca 6 flarn pr plate, ca 2 ts rør pr flarn. Stek i ca 5-7 min til kantene blir mørke, men ikke brent. Avkjøles på f.eks en kjevle for å få formen til Elbjørg, eller avkjøl på flatt underlag.

Oppbevares i lufttett boks.

 

OVNSBAKT LAKS MED ASPARGES OG AVOKADO

I oppveksten var det alltid lettkokt laks, med skinn og bein som var alternativet. Nå er det alltid ovnsbakt laks, uten skinn og bein… Alltid med poteter, agurksalat og rømme, så dette er et godt alternativ. Elsker avokado, elsker asparges, og dette er et lettere alternativ enn med poteter, perfekt til våren og sommeren, men absolutt god året rundt. Kan absolutt være en god forrett om man bruker litt mindre stykker pr person.

Laks, 1 filet pr person

1,5 ss dijonsennep

1 sitron

1 bunt asparges

1 ts honning

god neve ruccola

salt og pepper

1 avokado

olivenolje

Forvarm ovnen til 200 grader.

Pensle laksen med olivenolje og dryss over salt og pepper. Gnu inn hver bit med tilsammen ca 1/2 ss sennep og riv over sitronskall. Stekes i ca 15 min.

Varm opp olje i en god støpejernspanne om du har og stek aspargesen i ca 4 min på hver side. De skal bli litt myke men ikke helt slappe. (Asparges har en trælete bit på stilken, så kutt av ett par cm og kast endene) Dryss over litt salt og sett til side.

Når fisken er ferdig i ovnen, klem over juice fra 1/2 sitron. Juicen fra den andre halvdelen skvises ut i en bolle og blandes med honningen, 1ss sennep og ca 1 dl olivenolje. Visp godt og smak til med salt og pepper.

Skjær avokado i tynne skiver og bland ruccolaen i dressingen.

Legg ruccola på fatet med laks, avokado og asparges over, kvern over fersk pepper.

 

7-UP KAKE

Denne oppskriften har stått i boka mi i snart 2 år, og det er på tide å utforske. Bare navnet er jo spennende!

Denne kaka er bakt i en såkalt buntpan, usikker på hva det heter på norsk men de er enkle å få tak i. Den er ganske fuktig, anbefaler derfor å la den avkjøles helt før servering så vil fuktigheten sette seg. Kan minne litt om lemoncurd i smaken, og jeg syns den er nydelig med creme fraiche og pistasjnøtter.

200 g smør

0,5 dl rapsolje

300 g sukker

100 g brunsukker

4 egg

1 sitron

2,5 dl 7-up

375 g mel

1 ts salt

Sett stekovnen på 175 grader og smør en buntpan og ha litt mel i, som fordeles godt slik at kaken vil slippe taket etter endt steketid.

Rør sukker, brunsukker, olje og romtemperert smør sammen i en kjøkkenmaskin i 3-5 min. Tilsett ett og ett egg. La de blandes godt inn før det tilsettes ett nytt. Finriv skallet av en sitron og tilsett det pluss saften av halve sitronen, samt ca halvparten av brusen og halvparten av melet, bland godt før resten av både brus, mel og salt tilsettes.

Ha røra i kakeformen og stek i ca 1t og 15 min. Sjekk med en kakenål, avkjøl ca 10 min i forma og hvelv den ut på en rist og la den avkjøles helt før servering. Server med creme fraiche og hakkede pistasjnøtter.