COUSCOUS MED KIMCHI

Sommervarme gir av og til litt nedsatt apetitt helt til det noen ganger er litt for sent, og begreper hangry kommer inn i bilder. Denne retten tar max 10 min å lage, metter uten å være tung og er full i smak!

4 dl vann

3 dl couscous

ca 200 g kimchi

fersk koriander

vårløk

sesamfrø

olivenolje

lime

Kok opp vann med en klype salt. Når det koker helles all couscousen i kjelen, plata slås av og lokk legges på. Trekk tilside og la det stå i 5 min.

Samtidig varm opp litt olje i en stekepanne og stek kimchien til den er gjennomvarm på medium varme.

Ha en spiseskje olje i couscousen, fluff opp med en gaffel og server med den lune kimchien, vårløk, fersk koriander, sesamfrø og litt ferskpresset limejuice.

Nok til to personer.

 

BLOMKÅLSUPPE

Noe av det best som finnes når man er syk er suppe, det er det ingen tvil om. Vi ser det på film og vi leser om det, det er et absolutt faktum. Det å lage suppe fra bunn er en koselig syssel og det blir så mye renere smak, så mye lettere for kroppen på en måte. Hos oss er det blomkålsuppe som er favoritten. I kombinasjon med bacon og en god olivenolje er det nesten litt umamismak å detekte.

2 blomkål

5 dl vann

5 dl h-melk

1 dl matfløte

1 sjalottløk

2 stk kyllingbuljong

4-6 strimler bacon

Kutt løk og del blomkålene i små buketter. Smelt litt smør i en kjele og fres løken i ca 2-3 min. Tilsett så blomkål, buljongterninger, vann og melk. La det småkoke i ca 20 min.

Stek bacon sprøtt og legg det på tørkepapir før det kuttes i mindre biter.

Ta ut noen blomkålbuketter som ikke skal kjøres i blenderen, det er godt med litt å bite i. Bruk stavmikser eller blender og kjør suppa jevn, smak til med salt og pepper, hell gjerne tilbake i kjelen for å holde det varmt til servering. Legg også blomkålbukettene tilbake i kjelen.

Ved servering drysses det over sprøtt bacon, og ringles over litt god olivenolje.

 

PASTA POMODORO

Jeg er alltid klar for en skål med pasta, og denne oppskriften er en av mine klare favoritter! Sausen kan fint brukes til både pizza og lasagne, og til hvilken som helst type pasta.

Om du ikke har en food prosessor eller stavmixer for å blende sammen kan en tresleiv knuse tomatene. Det gir den samme gode smaken.

ca 700g cherrytomater

2 fedd hvitløk

olivenolje

en god håndfull fersk basilikum

ca 50-60g parmesan

salt og pepper

pasta man liker, nok til 4 personer

Bruk en stekepanne med litt høye kanter. Varm opp ca en spiseskje olje i panna, knus hvitløken med flatsiden av en kniv og stek til den får litt fargen, ett par minutter. Tilsett tomatene, delt i to og stek i 5-10 minutter, til tomatene er myke. Tilsett basilikum. Bruk en stavmixer, foodprosessor eller baksiden av ei treleiv og mos tomatene. Kok pasta og ha tomatsausen og den kokte pastaen i stekepanna og la alt komme sammen.

Smak til med salt og pepper, server med revet parmesan og en god olivenolje.

 

OVNSBAKT LAKS MED ASPARGES OG AVOKADO

I oppveksten var det alltid lettkokt laks, med skinn og bein som var alternativet. Nå er det alltid ovnsbakt laks, uten skinn og bein… Alltid med poteter, agurksalat og rømme, så dette er et godt alternativ. Elsker avokado, elsker asparges, og dette er et lettere alternativ enn med poteter, perfekt til våren og sommeren, men absolutt god året rundt. Kan absolutt være en god forrett om man bruker litt mindre stykker pr person.

Laks, 1 filet pr person

1,5 ss dijonsennep

1 sitron

1 bunt asparges

1 ts honning

god neve ruccola

salt og pepper

1 avokado

olivenolje

Forvarm ovnen til 200 grader.

Pensle laksen med olivenolje og dryss over salt og pepper. Gnu inn hver bit med tilsammen ca 1/2 ss sennep og riv over sitronskall. Stekes i ca 15 min.

Varm opp olje i en god støpejernspanne om du har og stek aspargesen i ca 4 min på hver side. De skal bli litt myke men ikke helt slappe. (Asparges har en trælete bit på stilken, så kutt av ett par cm og kast endene) Dryss over litt salt og sett til side.

Når fisken er ferdig i ovnen, klem over juice fra 1/2 sitron. Juicen fra den andre halvdelen skvises ut i en bolle og blandes med honningen, 1ss sennep og ca 1 dl olivenolje. Visp godt og smak til med salt og pepper.

Skjær avokado i tynne skiver og bland ruccolaen i dressingen.

Legg ruccola på fatet med laks, avokado og asparges over, kvern over fersk pepper.

 

QUINOASALAT MED CHEVRE OG AVOKADO

Slike salater er den perfekte basen for å få brukt opp saker og ting fra kjøleskapet, eller å kose seg ekstra med de ingrediensene man bare elsker! Det jeg liker med denne retten er at man bruker litt tid på å spise den, så man kan sitte lenge og bruke god tid rundt bordet, sammen, som Bordfolk. Perfekt å ta med på piknik eller som lunsj på jobb, holder seg godt.

Oppskriften er for to personer som en rett i seg selv, men kan fint fordeles på fire med litt brød til, som en forrett eller som en lett lunsj.

1,5dl quinoa

3 dl vann

1 avokado

3 vårløk

100g chevre

håndfull valnøtter

1/2 rødløk

håndfull salatblader

Rist quinoaen i en tørr stekepanne til det begynner å poppe litt, tilsett vann og og la det koke i 15-20 min, alt vannet skal bort, rør i det innimellom.

Ha quinoan over i en annen bolle for å avkjøles litt mens resten av ingrediensene forberedes.

Kutt vårløk, smuldre over chevre og kutt rødløken i tynne skiver. Riv salatblader og tilsett salatblader. Bland alt sammen og ha over salt og pepper. Skjær avokado i skiver og server på siden. Ha over litt god olivenolje og litt ekstra krydder om man ønsker og server.

 

KYLLING KATSU

Enkel rett, som jeg virkelig elsker og vil helst ha minst en gang i uka. Knasende sprøtt og med en god og veldig enkel saus kan dette lages på 20-25 min.

Første gang jeg hørte om pork katsu, (som er det samme som dette med svin, ikke kylling) må ha vært på Mastechef Australia, rundt 2010. Det er helt nydelig og man bør egentlig lage litt flere enn man kan spise, for så å varme opp dagen etter og bruke de samme ingrediensene i en sandwich (se bilde lenger ned) Tonkatsusaus kan man kjøpe, men det er en perfekt mulighet for å få brukt opp worchestershiresausen som står i kjøleskapsdøra…

Vann i munnen, enjoy!

3 kyllingbryst

2 egg

ca 150 g panko

Mel

Salt og pepper

Hvitløkspulver

ca 3-5 dl vegetabilsk olje

Ris etter ønske

Nykål/hodekål/kinakål

2 ss sesamfrø

4 ss ketchup

6 ts østerssaus

1 ss worchestershiresaus

1 ss sukker

2 ts soyasaus

Start med å lage ris etter ønske, til 2-3 personer.

Bruk en tykkbunnet kjele eller stekepanne og fyll den med olje, jeg bruker rapsolje. Det skal være ca 3 cm i høyden. La oljen bli varm, og senk temperaturen på plata. Test varmen med litt panko. Preparer paneringsstasjonen slik: Fyll et fat, med kanter så ikke alt forsvinner på benken, med mel. I et annet fat visp lett sammen to egg og ca 0,5 dl vann, fyll et tredje fat med panko. Kyllingen deles på langs, (butterfly) slik at det blir to tynnere brystfileter av en filet. Dryss over litt salt, pepper og hvitløkspulver på hver filet før de dyppes først i mel, så i egg, så i panko. Pass på at alt er dekket og press pankoen godt inn. Stek to og to fileter, i ca 3 min på hver side, til de er sprø og gyllen. La det renne av seg på kjøkkenpapir. Finkutt kålen.

For sausen skal alle ingredienser blandes godt sammen.

For servering, kutt hver katsu i strimler, se bilde, serves med kål, ris, tonkatsusaus og gjerne litt japansk majones. Dryss over sesamfrø.

 

BØREK MED SPINAT OG FETAOST

I denne retten er det mange teksturer, og det er viktig for å få en rett komplett. Det sprø i filodeigen, knasen i de friske alfalfaspirene, og det kremete på innsiden. Helt perfekt.

1 pk filodeig

2 løk

3 hvitløksfedd

400 g spinat

100 g valnøtter

300 g champignon

3 dl fløte

200 g fetaost

Alfalfaspirer eller vårløk

2-3 ss sesamfrø

salt og pepper

smør og olje til steking

Sett stekovnen på 190grader.

Finhakk løk og hvitløk, stek i litt smør og olje til lett gyllen. Legg over spinat og la den falle sammen. Det ser ut som det er mye men det kommer til å krympe betraktelig. Hell alt over i en skål, og bruk samme stekepanna til å steke kutta champignon i ett par spiseskjeer smør. Når den har fått litt farge tilsettes fløten. Smuldre over fetaosten og legg tilbake spinatblandinga. Smak til med pepper, fetaosten er ganske salt så vær forsiktig med saltet, men tilsett etter behov. La det koke sammen så det meste av væska forsvinner. Hakk valnøttene og tilsett.

Ta blandingen av varmen når det er lite til ingen væske igjen, er blandinga veldig våt vil det bli mye søl ved rullinga. Forbered en stekeplate med et bakepapir. Legg utover et ark av filodeigen og fordel litt av fyllet langs kanten. Rull til en spiral, den første kan sprekke litt. Skjøt på med neste rull og fortsett slik til fyllet er brukt opp. Pensle rullen med smelta smør og dryss over sesamfrø. Stekes i ca 25min, til gyllen og sprø. Serveres med alfalfaspirer eller kutta vårløk.

 

INGEFÆRKYLLING MED PEANØTTSAUS OG RIS

Her er favorittmåltidet mitt! Så glad for å endelig kunne dele det med dere! Grunnen til at jeg ikke har gjort det tidligere, er rett og slett fordi jeg ikke klarer å vente med å spise hver gang vi lager det, samtidig som jeg tenker, dette lager vi igjen snart så jeg tar bilder senere. Det er noe i sausen tror jeg som jeg har blitt hekta på, for ikke å snakke om det sprø skinnet på kyllingen, det kan jeg faktisk krangle om å få!

Oppskriften er flawless, det er sjeldent jeg ikke endrer på noe i en oppskrift, men her har Bon Apetitt med Molly Baz i spissen, truffet spikeren midt på hodet. Noen ganger lager vi mer ris enn oppskriften krever, rett og slett fordi da har vi til å varme opp til lunsj dagen etter. Helt fantastisk!

6 kyllinglår med skinn og bein

2 sjalottløk

8 hvitløksbåter

5 cm ingefær

2 stjerneanis

1 ss soyasaus

1 gul løk

4 dl ris

8 dl vann

2 dl peanøttsmør
2 ss soyasaus

2 ss riseddik

5 ts

sriracha etter smak

2 cm ingefær

1 ss honning

1 agurk

neve fersk koriander

Gni inn kyllingen med salt og pepper, og legg den med skinnsiden ned i en kaldt god gryte. Kylling og gryte skal varmes opp samtidig. Skru plata på ett par hakk over medium og la kyllingen ligge i ro, den vil slippe bunnen av gryta når skinnet er stekt, ca 8-10 min.

Kutt sjalottløk, løk og hvitløk, skrell og riv ingefæren, så er de klare til neste steg. Etter at kyllingen har sluppet taket og blitt brunet litt på alle sider, ta den ut av gryta og legg den til side på et fat mens risen forberedes. (Legg kyllingen med skinnsiden opp så den holder seg sprø.) Tilsett ingefær og løkblandingen i gryta og rør rundt i ca 5 minutter. Tilsett så ris og stjerneanis og rør litt rundt, før soyasaus, salt og 8 dl vann tilsettes. Legg kyllingen tilbake i gryta, godt ned i risen, skinnsiden opp, legg på lokk og skru ned varmen litt, la det så stå i ca 20-25 min.

I mellomtiden lages sausen, ved å piske sammen peanøttsmør, soyasaus, riseddik, sriracha, revet ingefær og ca 2-3 ss vann, tilpass vannmengden ettersom hvor tykk eller tynn sausen ønskes.

Ta av lokket på gryta og fluff opp risen med en gaffel. Server med oppskjært agurk (i skiver) og revet fersk koriander.

 

RICOTTAGNOCCHI

Kosemat! Virkelig kosemat. Noe vi trenger nå. Vi er ikke langt unna å legge januar 2021 bak oss, og godt er det. Vi gjør den beste innsatsen vi kan, og det å kunne se frem mot lysere tider og kanskje en ende på det værste rundt korona, hjelper på å klare en uke til, en dag til.

Det å kunne sitte i Bordfolkbutikken og se gatene tomme for mennesker og biler gjør litt vondt, men takket være de av dere som kan komme innom og finner litt småsaker, så klarer vi oss. Vi er i en veldig sårbar periode, men dette var vi forberedt på. Det ble litt strengere tiltak og mindre trafikk enn forventet men isen i magen er ikke smeltet enda.

Tilbake til maten, for det er det viktigste, og de fleste av oss er uansett lei de repetative nyhetene om pandemien… Det er på en måte en juksegnocchi oppskrift, for her er potetene eliminert vekk og man sparer derfor masse til. Har man ikke fersk salvie, noe som er litt vanskelig å få tak i, bruk tørket, da kan den has i etter gnocchien er i panna. Unn deg en god parmesan å riv over.

2 bokser Ricotta (500g)

2 egg

60-100g parmesan

ca 140 g hvetemel

fersk/tørket salvie

smør

olje

salt og pepper

Visp eggene lett sammen, tilsett ricotta og revet parmesan, med litt salt og pepper. Bland godt sammen før melet tilsettes litt og litt. Bruk mer mel enn oppgitt om deigen blir veldig klissete, det kommer litt an på hvor store eggene er. Deigen skal være noe lett men ikke vanskelig å jobbe med. Jo mer man blander jo mindre luftig blir den så jobb lett og raskt. Form til små baller/puter og legg til side på en lett melet fjøl eller stort fat.

Sett en romslig kjele med saltet vann til koking mens du smelter ca 1-2 ss smør og en liten klunk olje i en stekepanne. Stek salviebladene raskt og legg de på tørkepapir.

Når vannet koker, kokes gnocchi i 3-4 omganger, ikke ha i alle på en gang. Når de flyter til overflaten er de klare til å flyttes over i stekepanna, pass på å ikke ha med for mye av vannet, det vil bare sprute utover. Stekes til de har en fin skorpe på alle sider og server med smøret som er igjen i panna pluss salvien og parmesan. Kan godt kverne over litt salt og pepper ved behov, smak til først.