ANSJOS OG KIKERT CROSTINI

Varme dager i Trondheim, kombinert med stengte restauranter, museer osv, det er en rar start på juni. Vi skriver 2021 og verden er like langt unna som vi har kjent den siden mars 2020. Men vi er vel alle så lei korona, la oss heller fokusere på de heteste dagene vi har hatt på lenge! Når det er så varmt at vi ikke har kjent på våren, men plutselig ble det sommer. Solbrente neser og sandaler, det er dette vi venter hele vinteren på. Det er tid for småretter og kvelder med en evigvarende solnedgang. Nå skal vi kose oss.

Crostini er perfekt å servere, det kan gjøres klart litt i forveien og settes sammen når man er klare, det er perfekt til lunsj og kan lett kombineres med et protein for en middag. Oppskriften er fra boka Polpo, og jeg lengter etter å reise til Italia. Jeg har aldri vært der, men i hele vinter har det vært italienske vibber i så mye, til og med vinneren i Eurovision var italiensk. Gleder meg til verden blir større igjen, inntil da får vi kose oss med inspirasjon, musikk og de rundt oss.

1 boks kikerter

ca 10 stk ansjosfileter

1/2 sitron

håndfull flat persille

1 ss tahini

1 hvitløksbåt

ca 4 ss olivenolje

1/2 - 1 baguette

salt og pepper

Sett ovnen på 150 grader og skjær skråskiver av baguetten. Ha litt olivenolje på begge sider av skivene og stek i ovnen i ca 10-15 min.

I en foodprosessor blandes kikerter, (ikke væska fra boksen) ansjos, tahini, hvitløksbåten, saften av en halv sitron, , persille, olje, salt og pepper. Tilsett litt av væska fra ansjosen og/eller kikertene om det blir for tørt. Alternativt litt vann eller mer sitron om man liker det. Smak til med pepper, det er nok salt pga ansjosen.

Har man ikke foodprosessor kan alt finhakkes, det vil ta litt tid men da aksepterer man bare litt mer ujevne biter, og det er rustikk og fint det.

Smøres utover brødet og topp med litt olivenolje. Dryss på litt chiliflakes for spice.

 

KARAMELLISERT LØKDIPP

Kosemat på en søndag formiddag er nesten som medisin for meg. Det er luksus å ikke tenke på klokken, ikke tenke på at man må noe og kunne kose seg med både å lage og spise maten.

Denne dippen er god både på ei skive brød og som dipp for chips, potetgull og grønnsaker.

3 gule løk

1 hvitløksbåt

3 dl gresk yoghurt

1/2 sitron

1 ss sukker

salt og pepper

litt frisk gressløk

Finkuttet løken, gjerne på en mandolin. Smelt litt smør og ha litt olje i en god kasserolle, tykkbunnet som jeg ofte sier, og da bruker jeg alltid en Le Creuset. Det viktigste her er at du har et lokk til den eller noe som kan brukes som lokk. Skru ned varmen til ca medium varme, ha i løken, surr litt rundt og legg over lokket. Dette hjelper løken til å bli myk og unngå å bli brent. Etter ca 10-15 min, strø over sukker og bruk de neste 40-50 min på å røre av og til, skru ned varmen litt om det virker litt hissig. Avkjøl litt før dippen kommer sammen.

Knus hvitløksbåten og bland med yoghurt, saften av en halv sitron, salt, pepper og den karamelliserte løken.

Smak til om det trengs litt mer salt og pepper og topp med litt gressløk. Serveres som dipp til grønnsaker, potetgull eller chips, eller smøres på godt brød og perfekt til crostini.

 

BLØTKAKE

Ingenting sier feiring som en bløtkake! Vi har nå hatt åpen Bordfolk-butikk i 6 måneder og det har vært ubeskrivelig fint. Hele veien. Har mange mange ord og følelser rundt det hele og det er bare så positivt og godt å kunne leve ut det man ønsker.

Takk til alle, ord blir små når man har så fine folk og kunder rundt seg, men jeg mener det, TAKK!

En bløtkake kan inneholde akkurat det du vil, det er det som er så perfekt. Her er en med appelsinmarmelade, men bruk hvilket syltetøy du vil, hvilke frukter og bær, nøtter eller sjokoladebiter du ønsker. Ha det gøy.

5 egg

150 g sukker

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

6 dl kremfløte

2 ss sukker

1 glass syltetøy

bær/frukt

nøtter

Sett ovnen på 160 grader og mel en springform på 24 cm.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis, ca 6-8 minutter. Ha i mel og bakepulver og bland godt men forsiktig. Det vil legge seg lommer av mel og spesielt på bunnen så pass på at alt er blandet før røra helles over i forma og stekes i 40 min. Test med en kakenål. La den avkjøles i forma i ca 15 min så vil den trekke seg litt inn på sidene, men bruk en kniv før ringen åpnes så er du sikker på at ingenting henger igjen på sidene.

Del kaken i tre lag og la de avkjøles helt før fløten piskes til krem med sukkeret. Kremen må være godt pisket men ikke ta den for langt. Bland inn syltetøyet og fordel mellom lagene, dryss på nøtter om man vil, og pynt.

 

KYLLING KATSU

Enkel rett, som jeg virkelig elsker og vil helst ha minst en gang i uka. Knasende sprøtt og med en god og veldig enkel saus kan dette lages på 20-25 min.

Første gang jeg hørte om pork katsu, (som er det samme som dette med svin, ikke kylling) må ha vært på Mastechef Australia, rundt 2010. Det er helt nydelig og man bør egentlig lage litt flere enn man kan spise, for så å varme opp dagen etter og bruke de samme ingrediensene i en sandwich (se bilde lenger ned) Tonkatsusaus kan man kjøpe, men det er en perfekt mulighet for å få brukt opp worchestershiresausen som står i kjøleskapsdøra…

Vann i munnen, enjoy!

3 kyllingbryst

2 egg

ca 150 g panko

Mel

Salt og pepper

Hvitløkspulver

ca 3-5 dl vegetabilsk olje

Ris etter ønske

Nykål/hodekål/kinakål

2 ss sesamfrø

4 ss ketchup

6 ts østerssaus

1 ss worchestershiresaus

1 ss sukker

2 ts soyasaus

Start med å lage ris etter ønske, til 2-3 personer.

Bruk en tykkbunnet kjele eller stekepanne og fyll den med olje, jeg bruker rapsolje. Det skal være ca 3 cm i høyden. La oljen bli varm, og senk temperaturen på plata. Test varmen med litt panko. Preparer paneringsstasjonen slik: Fyll et fat, med kanter så ikke alt forsvinner på benken, med mel. I et annet fat visp lett sammen to egg og ca 0,5 dl vann, fyll et tredje fat med panko. Kyllingen deles på langs, (butterfly) slik at det blir to tynnere brystfileter av en filet. Dryss over litt salt, pepper og hvitløkspulver på hver filet før de dyppes først i mel, så i egg, så i panko. Pass på at alt er dekket og press pankoen godt inn. Stek to og to fileter, i ca 3 min på hver side, til de er sprø og gyllen. La det renne av seg på kjøkkenpapir. Finkutt kålen.

For sausen skal alle ingredienser blandes godt sammen.

For servering, kutt hver katsu i strimler, se bilde, serves med kål, ris, tonkatsusaus og gjerne litt japansk majones. Dryss over sesamfrø.

 

HVIT KAKAO

En uerstattelig del av Bordfolk er Olivia, datteren i familien. Modell, voice of reason og kollega. Her er hennes oppskrift på en hvit kakao som er så deilig, mektig og en smak av luksus.

1 l lett-melk

150 g hvit sjokolade

dryss av kanel

Grovhakk sjokoladen mens melka kommer forsiktig opp til kokepunktet. Slå av varmen og tilsett sjokoladen, rør så alt løser seg opp og server i gode kopper, topp med et dryss av kanel.

 

KNUST AGURKSALAT MED DRESSING

Av og til er det rart at man en gang lærte et kult triks, for så å ha glemt det. Trikset i denne sammenhengen er at knust agurk smaker mye bedre enn skåret agurk.

Dette er en perfekt salat å ha med seg på piknik, til grillmat og til en lett lunsj, helst i solen så klart. Vi har hatt en smak av sommer her, selv om vi er midt i april. Et godt pusterom i korona…

2 agurker

15-20 sølvløk

god neve dill

frø/nøtter

1 ts sukker

6 ss gresk yoghurt

1 1/2 ss majones

1 1/2 ts eplesidereddik

1 1/2 ts sukker

ca 1 ss dill

Skjær av endene og legg agurkene i en brødpose. Slå de i stykker med f.eks en kjevle. Ikke mos de, bruk heller en kniv eller hendene til å dele de i passende biter etter de er knust. Hakk dill og bland den med agurken, løken og frø og/eller nøtter. Jeg har brukt salatmix fra Nicholas Vahe, den kan erstattes med f.eks valnøtter, pinjekjerner, solsikkefrø, gresskarkjerner eller lignende. Dryss over litt sukker og lag dressingen.

Hakk dillen og bland alle ingrediensene sammen. Server i en separat skål eller bland salat og dressing i en passende skål.

 

BØREK MED SPINAT OG FETAOST

I denne retten er det mange teksturer, og det er viktig for å få en rett komplett. Det sprø i filodeigen, knasen i de friske alfalfaspirene, og det kremete på innsiden. Helt perfekt.

1 pk filodeig

2 løk

3 hvitløksfedd

400 g spinat

100 g valnøtter

300 g champignon

3 dl fløte

200 g fetaost

Alfalfaspirer eller vårløk

2-3 ss sesamfrø

salt og pepper

smør og olje til steking

Sett stekovnen på 190grader.

Finhakk løk og hvitløk, stek i litt smør og olje til lett gyllen. Legg over spinat og la den falle sammen. Det ser ut som det er mye men det kommer til å krympe betraktelig. Hell alt over i en skål, og bruk samme stekepanna til å steke kutta champignon i ett par spiseskjeer smør. Når den har fått litt farge tilsettes fløten. Smuldre over fetaosten og legg tilbake spinatblandinga. Smak til med pepper, fetaosten er ganske salt så vær forsiktig med saltet, men tilsett etter behov. La det koke sammen så det meste av væska forsvinner. Hakk valnøttene og tilsett.

Ta blandingen av varmen når det er lite til ingen væske igjen, er blandinga veldig våt vil det bli mye søl ved rullinga. Forbered en stekeplate med et bakepapir. Legg utover et ark av filodeigen og fordel litt av fyllet langs kanten. Rull til en spiral, den første kan sprekke litt. Skjøt på med neste rull og fortsett slik til fyllet er brukt opp. Pensle rullen med smelta smør og dryss over sesamfrø. Stekes i ca 25min, til gyllen og sprø. Serveres med alfalfaspirer eller kutta vårløk.

 

EARL GREY YOGHURT KAKE

Vi har vært gjennom banankake en periode nå, og folk er kanskje lei? Selv elsker jeg den, men er alltid på utkikk etter nye kaker. Denne, med oppskrift fra Molly Baz, er en ny favoritt! Nesten så jeg kan garantere at den ikke kommer til å bli tørr, garantere at den blir spist opp og kan garantere at både store og små liker den.

Har prøvd meg litt frem med mengde te, og man kan bytte ut Earl Grey mot annen smak, vurderer eple, kanel og rosin te til høsten, det vil nok gi en lun smak. Det kan se ut som mye te, og smaken i røra kan være ganske markant, men den vil tones ned ved steking så ikke være redd for å tilsette litt ekstra.

Vi er på tampen av påska 2021, og ute blåser det som om vi var i oktober. Godt å være inne, med kort, spill, god mat og quiz. Påsken i år ble hvertfall feiret på “landet” , der vi skal være i påska, men ikke kunne i 2020 pga korona og hytteforbud.

250g hvetemel

1 ts salt

1/2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ts vaniljesukker

2 egg

250 g sukker

250 g raps/solsikkeolje

250 g yoghurt naturell

6 poser earl grey te

1-2 ss demerarasukker

Sett ovnen på 175grader, smør og kle en brødform med bakepapir. (Forma kan være fra 20x11 cm, opp til 23x13cm)

Visp egg og sukker til det lysner og danner seg litt luftbobler, 2-3 min. Under visping, tilsett oljen i en stråle. Ha så i yoghurten og tepulveret. Tilsett mel, salt, bakepulver, natron og vaniljesukker. Bland godt.

Hell blandinga over I brødforma og dryss over demararasukkeret, perlesukker kan også brukes.

Stekes i ca 60min, sjekk med en kakenål, som skal komme ut ren. La den avkjøles i ca 15 min i forma, skjær stykker og server med Creme Fraiche og litt lemoncurd.

 

INGEFÆRKYLLING MED PEANØTTSAUS OG RIS

Her er favorittmåltidet mitt! Så glad for å endelig kunne dele det med dere! Grunnen til at jeg ikke har gjort det tidligere, er rett og slett fordi jeg ikke klarer å vente med å spise hver gang vi lager det, samtidig som jeg tenker, dette lager vi igjen snart så jeg tar bilder senere. Det er noe i sausen tror jeg som jeg har blitt hekta på, for ikke å snakke om det sprø skinnet på kyllingen, det kan jeg faktisk krangle om å få!

Oppskriften er flawless, det er sjeldent jeg ikke endrer på noe i en oppskrift, men her har Bon Apetitt med Molly Baz i spissen, truffet spikeren midt på hodet. Noen ganger lager vi mer ris enn oppskriften krever, rett og slett fordi da har vi til å varme opp til lunsj dagen etter. Helt fantastisk!

6 kyllinglår med skinn og bein

2 sjalottløk

8 hvitløksbåter

5 cm ingefær

2 stjerneanis

1 ss soyasaus

1 gul løk

4 dl ris

8 dl vann

2 dl peanøttsmør
2 ss soyasaus

2 ss riseddik

5 ts

sriracha etter smak

2 cm ingefær

1 ss honning

1 agurk

neve fersk koriander

Gni inn kyllingen med salt og pepper, og legg den med skinnsiden ned i en kaldt god gryte. Kylling og gryte skal varmes opp samtidig. Skru plata på ett par hakk over medium og la kyllingen ligge i ro, den vil slippe bunnen av gryta når skinnet er stekt, ca 8-10 min.

Kutt sjalottløk, løk og hvitløk, skrell og riv ingefæren, så er de klare til neste steg. Etter at kyllingen har sluppet taket og blitt brunet litt på alle sider, ta den ut av gryta og legg den til side på et fat mens risen forberedes. (Legg kyllingen med skinnsiden opp så den holder seg sprø.) Tilsett ingefær og løkblandingen i gryta og rør rundt i ca 5 minutter. Tilsett så ris og stjerneanis og rør litt rundt, før soyasaus, salt og 8 dl vann tilsettes. Legg kyllingen tilbake i gryta, godt ned i risen, skinnsiden opp, legg på lokk og skru ned varmen litt, la det så stå i ca 20-25 min.

I mellomtiden lages sausen, ved å piske sammen peanøttsmør, soyasaus, riseddik, sriracha, revet ingefær og ca 2-3 ss vann, tilpass vannmengden ettersom hvor tykk eller tynn sausen ønskes.

Ta av lokket på gryta og fluff opp risen med en gaffel. Server med oppskjært agurk (i skiver) og revet fersk koriander.