MORMORS GULROTKAKE

På Fjordgløtt ligger det en gammel oppskriftsbok som er noe av det kjæreste jeg har. Her finner man oppskrifter på Elsas smultringer, opp ned kake, kavringer og lefse. Hele boka skal bakes gjennom. Nå har tiden kommet for gulrotkaken. Man kan skjønne at mormor var dreven innen baking, for det eneste som står er ingredienser med antall og steketid. Ingen fremgangsmåte. Heldigvis har jeg vært med henne og bakt hele oppveksten, så jeg har plukka opp en del ting. Kan egentlig ikke huske at hun bake gulrotkake så ofte, men som jeg husker var det den beste gulrotkaken som fantes. Det er så fint med disse minnene, så får de være akkurat det, fine minner om en tid som var så trygg og god, hvor verden ikke trengte å være større enn mormors kjøkkenbenk.

4 egg

280 g sukker

185 g mel

2 ts natron

2 ts kanel

1 ts salt

1 ts vaniljesukker

1 1/2 dl nøytral olje

4-5 dl revne gulrøtter

200 g Philadelphia

100 g smør

2 ts vaniljesukker

240 g melis

2 ss fersk sitronsaft

Sett stekovnen på 180 grader.

Alle ingrediensene bør være romtempererte, spesielt smøret til toppingen av kaken.

Riv gulrøtter på fineste side av rivjernet. Da blir den mest saftig.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i mel, natron, kanel, salt og bakepulver. Vend sammen og tilsett vekselsvis olje og de revne gulrøttene.

Klipp til papir så du dekker bunnen og sidene på en brødform, hell over røra og stek midt i ovnen i ca 45 min. Sjekk med en kakenål og avkjøl på rist.

For toppingen, pisk sammen alle ingrediensene og vent til kaken er avkjølt nok til å bre kremen utover.



 

SITRON OG VALMUEFRØMUFFINS

Ei bok jeg lover meg selv å lage mer mat fra er New York Cult Recipes av Marc Grossman. Challahbrødet som du finner her er også fra den boka. En gang i livet skal jeg til New York og da hadde det vært morsomt å ha laget og prøvd litt av maten jeg kan forvente å finne der. Kanskje oppsøke noen av plassene beskrevet i boka. Muffinsene ble bakt til to anledninger, bursdag og en fotoshoot. Shooten var for Keiserens nye trær, for å fremheve noen av Casagent produktene de fører i butikken sin. Utrolig gøy med slike oppdrag, det å jobbe med flinke folk og fine varer gjør jobben min som fotograf utrolig givende.

Oppskriften gir 12 muffins om man har former som har litt høye kanter, eller ca 16-18 normale. Kan godt stekes i to omganger, røra står seg fint en times tid.

320 g mel

2 1/2 ss valmuefrø

1/2 maldonsalt

3 ts bakepulver

150 g sukker

125 g smør

2 egg

210 ml yoghurt naturell

saften av en sitron

revet sitronskall av en sitron

125 g melis

1 1/2 ss sitronsaft

3 ts vann

Forvarm ovnen til 190 grader og legg muffinsformer i muffinsstekebrettet om du har, om ikke kan man bruke to-tre muffinsformer utenpå hverandre, da holder de formen fint.

Smelt smøret forsiktig og bland det sammen med sukker, egg, yoghurt og sitronsaft samt revet sitronskall (spar ca 1 1/2 ss saft til glasuren). Kjør det sammen i en kjøkkenmaskin eller bland godt med en sleiv. Bland resten av ingrediensene i en bolle og tilsett litt og litt mens det røres godt sammen til en fin og glatt røre.

Bruk gjerne en isskje til å fordele røra i muffinsformene, da vet man at alle blir like. Stekes i 20-25 min, sjekk med en kakenål, den skal være fri for røre når den stikkes i muffinsen og trekkes ut.

Avkjøles på rist.

Glasuren er enkel, bland alle ingrediensene, rør sammen og hell forsiktig over muffinsene. De kan også dyppes med hodet først, ned i glasuren. Tilsett mer vann om man vil ha den tynnere eller mer melis om den skal være tykkere.



 

FÅRIKÅL

Siste torsdag i september er det fårikålens dag! For meg er fårikål familie og søndag, dessert og sofa, så selv om jeg burde venta til torsdag, blir dette ukens søndagsmiddag. Det er noe veldig beroligende med slike dager og retter, når lukten av et godt måltid sprer seg i huset, forventningene øker og skuldrene senkes, for dette lager seg selv faktisk.

Noen vil påstå at fårikål er best dagen etter, men det er bare å sette i gang tidlig nok på formiddagen, så får det stå og boble og putre i vei og bli bedre og bedre.

Jeg beregner ca 400g kjøtt og en halv hodekål pr person.

1 hodekål

1 kg fårikålkjøtt

4 ts hel pepper

3 ts maldonsalt

4-6 dl vann

2-3 ss hvetemel

2 laurbærblader

4-6 poteter

flatbrød

smør

Finn frem en stor og god kjele. Del hodekålen i båter, bruk gjerne en god brødkniv og sag kålen, den er ganske hard. Legg kjøtt og kål lagvis i kjelen, start med kjøttet og plasser fettsiden nederst mot bunn. Mellom hvert lag, dryss på litt hvetemel, salt og pepper. Hell over vann og kok opp, ha på lokk og la det stå og småputre til kjøttet løsner fra benet.

Etter ca 2-2,5t kan potetene kokes, helst med skall.

Server med flatbrød og god smør.



 

RØD PESTO

Jeg er veldig glad i å gå i butikken og bare se på hva de har i hyllene, og handler gjerne inn ting som står seg lenge. Det er kjekt å ha i skuffen og plutselig en kveld eller en søndag kommer jeg på noe å lage med det. Litt sånn var det med denne røde pestoen. I vel fire måneder har jeg hatt to glass grillet rød paprika liggende. Jeg har hatt et par ideer men ikke fått gjort noe med de, før nå. Rød pesto har jeg oppdaget nå nylig, og elsker det sammen Snøfrisk på lett rista brød! Også i pasta, og den varianten jeg laget i dag, er utrolig god på pizza med mozzarella og parmesan. Den er litt søt i smaken, men sitronjuicen skjærer gjennom så det ikke blir for mye. Passer også veldig godt på bruschetta eller sammen med manchego ost. Veldig fin å ha til tapas.

Man kan så klart grille paprika selv, det er enkelt. Bruk to røde paprika, del de i store biter og kvitt deg med stilk, frø og det hvite inni. Legges utover på et stekebrett, ha over litt olivenolje, salt og pepper og stek i forvarmet ovn, 180 grader i 25 min. La de avkjøle seg før videre prosess i oppskriften.

2 glass grillet paprika

4 ss pinjekjerner

2 ts maldonsalt

2 hvitløksfedd

1 ss sitronjuice

0,5-1 dl olivenolje

30 g revet parmesan

håndfull fersk basilikum

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylne. Ha alt foruten olivenoljen i en foodprosessor og kjør til det er en smooth blanding. Skal man bruke en morter, kutt paprika, riv hvitløk og hakk basilikum først for enklere å få kombinert alt.

Tilsett olivenoljen gradvis alt etter som hvor fast man vil ha pestoen, i morter får man ikke helt den emulsjonen med olje man får i foodprosessor men smaken er like god.

Smak til med salt og pepper.



 

PASTA MED KANTARELL, BACON OG ASPARGES

Hver høst er tanken den samme, skulle vi kommet oss ut i skog og mark og plukket sopp? Det blir med tanken dessverre. Heldigvis får vi tak i sopp på butikken, uten å måtte gjette seg til om det er giftig eller ikke. Pasta er som poteten, passer til alt. Om man endrer bare få ingredienser, kan man få vår eller sommerpasta, og med sopp blir det automatisk høstpasta. Med godt bacon, perfekt kokte asparges, så de fortsatt har litt snap i seg, er dette en deilig lunsj eller middag.

200 g kantarell

2 hvitløksfedd

1 sjalottløk

100 g asparges

50 g parmesan

4 skiver bacon

250 - 300 g tagliatelle

Sprøstek baconskivene i stekepanna og la de renne av seg på kjøkkenpapir.

Sett på vann til koking av pasta og rengjør kantarellene mens det godt salta vannet kommer til kokepunktet. Bruk samme stekepanne som baconet ble stekt i, ha i en liten spiseskje smør og en liten klunk olje og stek kantarellene i ett par minutter. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk og stek videre i ca ett minutt.

Kok opp vann med salt og en teskje smør og kok aspargesene i 1-2 minutter, avhengig av hvor tykke de er. Ha de over i isvann og la de renne av seg på kjøkkenpapir. Når pastaen er kokt al dente, ha den over i stekepanna med sopp og løk, tilsett 1-2 dl av pastavannet og rør sammen.

Tilsett bacon og asparges i biter i panna med pasta og sopp, riv over parmesan og krydre med salt og pepper.

Kan gjerne serveres med godt brød.



 

SOPP OG ASPARGESTERTE

Jeg føler meg veldig klar for høsten, selv om det er tidlig i august og gradestokken viser 20 grader. Det handler vel mest om at man har hatt en fin sommer og er klar for rutiner og hjemmekos igjen, for det er noe jeg virkelig setter pris på og setter høyt. Fotball er tilbake på skjermen og livet skal inn i sin vante gang med skole og jobb, finne ut hva man skal ha til middag og glede seg til helgene igjen.

Denne terta er en re-make av noe vi har laget før men med en twist, det var så fine sopp på butikken og jeg har litt craving på høstmat. Enkel å lage og mange variasjoner. Ser fantastisk ut selv om den er veldig enkel og smaker utrolig godt! Den er mektig og perfekt før en kveld på sofaen med ett par episoder eller en film.

200 g aromasopp

8-10 stk asparges

ca 2 ss pinjekjerner

4 plater butterdeig

1 egg

3 dl matfløte

salt og pepper

Forvarm ovnen til 200 grader og legg fire butterdeigsplater til tining på benken eller på en fjøl. Varm opp en stekepanne og rist pinjekjernene, sett til side i en skål.

Del soppen i biter. Stek de i panna med en god spiseskje smør, kvern over salt og pepper og stek til de får litt farge. Hell over fløten og la den koke inn og redusere til en kremet saus.

Når butterdeigen er tina, legg to og to plater oppå hverandre så du har to tertebunner, kjevle så vidt litt ut, bare for å tynne de litt. Bruk en skarp kniv og skjær så vidt ned en kant rundt hele, som en ramme for fyllet, ca 2cm inn fra kanten. Bruk en gaffel til å stikke masse hull i midten. Visp sammen egget og pensle kanten, ha over litt av fløten fra stekepanna i midten av terta og stek i 10min. Sausen og prikkinger vil forhindre hele greia i å blåse opp

Del asparges på langs, og kutt eller knekk av den nederste delen. Den er trevlete og er ikke god. Ta terta ut av ovnen og ha over de kremede soppene og legg på asparges, gjerne bunn mot hode annenhver gang, det ser fint ut. Stekes i 20 min.

Dryss over de ristede pinjekjernene og server. Den er best lun, men fungerer også på et tapasbord, ringle over god olivenolje og dryss på litt maldonsalt.

 

SITRONKAKE

Det er en hetebølge for tiden, noe vi midt i Norge ikke er så vant med. Bake vil jeg gjøre uansett vær og denne kaken passer like godt uansett sesong. Den er lett og frisk og fantastisk god!

Oppskriften er fra Mel og Tom Calvert, og den er publisert i Kinfolk Table boka. Tom lager ost og leverer til topp restauranter i England, mens Mel driver en salong. Et kreativt par som trives i andres selskap og som lager masse god mat sammen. Er ikke det inspirerende!? Nå skal det sies at mens jeg skriver dette, holder Herr Bordfolk på å lage middag til oss to. Barna er opptatt med sitt og vi stjeler til oss ett par timer i selskap med hverandre. Kveldssola sniker seg inn på kjøkkenbordet og vi er begge rødlette etter en dag i hagen og på stranda. En deilig sommerdag går mot en fin sommerkveld.

300 g usaltet smør

300 g sukker

4 sitroner

1/2 vaniljestang

6 egg

300 g hvetemel

2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ss kokende vann

200 g sukker

180 ml fersk sitronjuice

Dette er en av de oppskriftene hvor alle ingredienser skal være romtempererte.

Sett ovnen på 170 grader. Ha bakepapir i en brødform, ca 23x13 cm.

Visp sammen smør, sukker og finrevet sitronskall i en kjøkkenmaskin, i ca 3-4 minutter. Ha i frø fra en halv vaniljestang og kjør i ytterligere ett minutt. Ha så i romtempererte egg, ett om gangen, la de blandes godt inn i røra før neste kommer i. Fold inn siktet hvetemel, bakepulver og natron forsiktig, ikke slå ut lufta kjøkkenmaskin har jobbet så godt for å få inn i røra. Bruk en slikkepott. Tilslutt, kok opp to spiseskjeer med vann og ha det i, vend forsiktig sammen og hell røra i formen.

Stekes i ca 60 minutter, sjekk med en kakenål. La kaken avkjøles i ca 10 min i forma.

Mens kaken steker og avkjøles, lages glaseringa. Klem ut så mye saft av sitronene som mulig, det skal bli ca 180ml fersk juice. Ha sukkeret og juicen i en liten kasserolle, la det småkoke under omrøring i ca 5 min, til sukkeret er løst opp. Ikke la det stå alene, følg med. La det avkjøles.

Ta kaken ut av forma og sett den på en rist med bakepapir under. Bruk en grillpinne eller strikkepinne og stikk hull, ikke hele veien gjennom, men over hele kaken. Hell over glaseringen og la det avkjøle seg i minst en time.

 

POTETSALAT MED DILL

Jeg kan faktisk spise poteter til alle dagens måltid, det er så mange måter å tilberede den på at jeg blir aldri lei. Denne potetsalaten er veldig god til grillmat, til koldtbordet eller, om man kutter potetene i mindre biter, veldig god på en grov god pølse i brød. Et must med kotelett, og egentlig bare deilig å snavle litt på. Når våren kommer og nypotetene er ankommet er det ingen grunn for ikke å lage denne!

700 g nypotet

1/2 rødløk

40 g sukker

1 hvitløksbåt

1 ss eplesidereddik

60 g majones

60 g gresk yoghurt

1 ss dill

salt og pepper

Brukes nypoteter med tynt skall holder det å vaske de godt, ellers skrell potetene og kutt de i biter. Ha de over i en kasserolle, dekk med vann og tilsett 1 ts salt. Kok opp og la det småputre i 10-12 min. Sjekk potetene med en spiss kniv om de er ferdige og hell av vannet. Sett de til side for å dampe av seg. Skjær strimler av rødløk, helst på en mandolin, legg de i kaldt vann i noen minutter og tørk de på litt kjøkkenpapir. Det tar av den sterkeste løksmaken og gjør de litt mildere. Man kan også bruke sylta rødløk, oppskrift finner du her. Knus hvitløken i en presse eller finhakk med kniv. For å få den helt most, dryss over en liten klype maldonsalt og gnu med flatsiden av kniven mot skjærefjøla, da blir det som en paste. Bland hvitløk med sukker, salt og pepper, eplesidereddik, majones og yoghurt i en bolle. Vend i potetene og løken. Hakk dill og dryss over. Prøvesmak og tilsett mer salt og pepper ved behov. Perfekt til grillmat og all slags stekt fisk!



 

EGGESALAT

Søndag, og tid for lang frokost, lunsj eller kveldsmat. Eggesalat er noe av det beste jeg vet og når det lages blir det tomt på en dag. Vi klarer ikke motstå! Jeg har et kult tips til hvordan man får fine biter av egg uten å måtte søle så veldig underveis! Bruk eggedeleren, kutt først en vei, snu egget og kutt den andre veien, og snu alt og kutt en tredje vei. Siste kutting er litt tricky men hvelv egget i hånda di så det ikke mister formen sin, da er det bare å legge det forsiktig ned i eggedeleren igjen, kutt og hell rett i en skål.

Jeg varierer med type grønt, noen ganger purreløk, det kan være gressløk eller alfalfa spirer, selleristang eller dill. I dag ble det vårløk det er så friskt og herlig med en annen tekstur.

Oppbevares i lufttett boks eller glass, holder seg noen dager i kjøleskapet, men blir garantert spist opp før.

4 egg

2 ss majones

2 ts Dijon sennep

2 vårløk

salt og pepper

Kok eggene så de blir hardkokte, ca 8-9 min, la de avkjøle seg under rennende vann. Bland majones, sennep og kuttet vårløk i en bolle, del eggene med eggedeleren som forklart over eller kutt de i så store biter du vil med en kniv. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Juster også om det er behov for mer majones eller sennep.