SYLTE AV RIBBE

Jeg er så heldig at jeg fikk vokse opp med en mormor som hadde med seg mange tradisjoner, og jeg føler det er veldig naturlig å føre mange av de videre. En av disse er sylte, men mormor lagde det av hodekjøtt av gris faktisk, og jeg husker det var saftig og smakfullt. Jeg har fått arve syltepressa, det er jo en ting man bruker èn gang i året, og vi leter alltid lenge etter den! Om man ikke har syltepresse, bruk en brødform og finn ting til å tynge ned. En flaske med vann, bøker etc.

Vi spiser ofte sylta til kveldskos, med god sennep, smør, flatbrød og rødbeter. Med kongerøkelse brennende i rommet er det virkelig god julestemning.

ca 3 kg ribbe med svor

3,5 ss salt

3 ts malt pepper

3 ts malt nellik

3 ts malt ingefær

3 ts malt allehånde

1,5 ss gelatinpulver

Finn et godt stykke kjøtt, fjern beina om de er på og kok opp vann i en stor kasserolle eller to. Noen ganger deler jeg ribba i to så jeg får best kontroll over kokepunktet og vann i kjelen. Legg i ribba når det koker, senk tempen og la den ligge og trekke ved kokepunktet i ca 2 timer.

Bland sammen alt krydderet i en skål, pluss gelatinpulveret. Kle pressa eller brødforma med bakepapir.

Ta opp ribba og la den renne godt av seg. Prøv å fjern svoret i ett stykke og skjær tynne skiver av ribba mens den er varm. Varmen får gelatinpulveren til å smelte så ikke vent for lenge. Det kan bli litt varmt til fingrene, bruk gummihansker om du har for å beskytte deg litt.

Noen liker å bruke svoren nederst i forma, men det er ikke nødvendig, det gir et fint uttrykk men gjør ingenting for smakens del. Legg så et lag kjøtt, dryss over krydderblandingen og fortsett lagvis til det er tomt for kjøtt. Brett over bakepapiret og legg på press, minst 2-3kg om man ikke har en presse. Sett den kjølig i minimum 12-18 timer.



 

CRINKLE COOKIES

Disse er gøy å lage, og resultatet blir fine og gode småkaker! Estetisk sett er de veldig fine å se på, og det skjer noe nesten litt magisk i ovnen mens de baker. I tillegg er det ingredienser man normalt har i skapet. Enkelt og greit! Perfekte å servere lune med et glass melk til.

Et av bildene i serien under er fra livsstilsbutikken Mathilde Store på Steinkjer, en butikk som er litt fransk og veldig spennende!

60 g bakekakao

200 g sukker

60 g rapsolje

2 egg

180 g hvetemel

1 ts bakepulver

ca 50-60g melis

Bland sammen kakao, sukker, salt og olje. Tilsett ett og ett egg, og la alt komme sammen til en røre. Sikt i mel og bakepulver og bland til en fast deig. Om deigen er litt myk, sett den i kjøleskapet i ca 20 min.

Forvarm stekovnen til 190 grader, kle en stekeplate med bakepapir.

Ha melisen i en skål med litt høye kanter. Form deigen til små kuler, jeg liker å bruke en liten iskrem scoop, en som slipper isen når du trykker på håndtaket. Fås kjøpt på eBay og andre plasser de selger bakeutstyr. Da blir hver cookie like stor. Ha så hver kule i skåla med melis og rull den rundt så kula blir dekket med melis, dunk av overskuddet og legg den på bakeplata.

Stekes i ca 10 min, la de avkjøle seg på en rist og kos deg.



 

RISBOLLER

Det blir ikke førjulstid uten risboller. Det er enkelt, det er raskt og det er veldig veldig godt.

Jeg har et veldig spesielt minne når det kommer til risboller. Ikke bare det at vi lager det hver jul, at mora mi lagde det alltid når jeg var liten, og hun gjør det fortsatt, men spesielt ett år, vil jeg aldri glemme risbollebakedagen. Jeg var meget meget høygravid, og datteren min var 7 år. Endelig skulle vi lage risboller, men jeg hadde bekkenløsning og akkurat den dagen klarte jeg ikke hverken stå eller sitte. Da tok Olivia ansvar, og lagde risboller på egen hånd, passet på mamman sin og redda juletradisjonen. Det er et veldig kjært minne for meg, ikke bare å se jenta mi ta kontroll på kjøkkenet og virkelig se ut til å kose seg, men også at det er håp om å videreføre tradisjoner og at en dag er det nok hun som lager det til seg og sine.

250 g delfiafett

2 egg

250g sukker

200 g kokesjokolade

2 ts vaniljesukker

1l puffet ris

klype maldonsalt

Gjør klart et stekebrett med bakepapir eller sett frem ca 24 muffinsformer.

Smelt delfiafett i en kasserolle på medium varme, hakk sjokoladen og ha den i det smeltede fettet så det smelter sammen til en blank og fin masse. Avkjøles litt.

Pisk egg og sukker til eggedosis, vend inn den smeltede sjokolademassen, salt, vaniljesukkeret og puffet ris. Bland godt og fordel i muffinsformene eller på stekebrettet, lag boller, i den størrelsen du vil. Oppbevares i lufttett beholder etter de er stivna.



 

KRYDDERKAKE

Det er mange goder minner i smak og lukt, og julen er en tid da tradisjoner kommer frem og vi trenger visse ting for å komme i julestemning. Krydderkaken har en slik effekt på mange av oss, og denne er proppfull av julens dufter og smaker. Enkel å lage og koselig å gi bort til noen som en førjulsgave, enten som vertinnegave eller til både yngre og eldre generasjoner. Oppskriften er fra kokeboken til mormor, og som vanlig er det ikke mange steg som er notert ned, en skikkelig husmor skjønner og vet hvordan forskjellige ingredienser skal behandles for å få det rette resultatet…

100 g smør

200 g sukker

2 egg

190 g hvetemel

1 1/2 ts bakepulver

3 ts kanel

1 ts nellik

1 ts kardemomme

2 ts ingefær

200 g lettrømme

Bruk romtempererte ingredienser.

Sett stekovnen på 180 grader. Kle en liten brødform med bakepapir i bunn og på sidene.

Visp smør og sukker hvitt, tilsett så ett og ett egg. Bland det tørre i en egen skål og tilsett det vekselsvis med lettrømme i smørblandingen. Bland godt og hell røra i formen. Stekes på nederste rille i ca 45-50 min, sjekk med en kakenål, den skal komme ut ren. La kaken avkjøles på rist.



 

HVITE JULEKAKER

Nå er den fine tida kommet over oss og endelig kan vi bake til jul, pynte til jul og nyte førjulstida. Det går så fort uansett og plutselig står vi der og pakkene er åpnet og tida i forkant gikk så alt for fort. Bakinga har startet hos oss i Bordfolk, i forbindelse med foto til julekortkolleksjonen 2019. Har også tatt bilder av juleprodukter for Keiserens Nye Trær, en superkoselig interiørbutikk som er et skattekammer på Bakklandet i Trondheim. De har nostalgiske og tidløse produkter som man med glede kan ta frem år etter år, og til og med la gå i arv. Les mer om de her. Disse julekakene går vel mer normalt under navnet hvite kakemenn, men det går ikke i 2019…. Vi bruker så mange morsomme former hos oss!

Julekortkolleksjonen kan du lese mer om her.

100 g smør

230 g melk

330 g sukker

4 g hornsalt

640 g mel

grovsukker

Smelt smøret og bland det med melken og sukkeret. Bland hornsalt og mel og tilsett litt og litt i melkeblandingen, til deigen kommer sammen. Den kan godt være litt klissete, den kommer seg sammen under hviletiden i kjøleskapet. Pakk den inn i plast med et dryss mel rundt seg. Det holder med ett par timer i kjøleskapet men det beste er om de får ligge over natten.

Forvarm stekovnen til 175 grader. Kle stekebrett med bakeark.

Dryss mel på kjøkkenbenken eller bakeplata og kjevle ut deigen til ca 1/2 cm tykkelse. Stikk ut former og overfør de til stekeplaten, dryss over grovsukker om ønskelig og stek i ca 7-8 min. La de avkjøle seg på rist og la de bli helt kalde.

 

MELKESUPPE

Det er rart med det, hvordan mat kan bringe frem minner. Melkesuppe gir meg minner av å ligge på gulvet hjemme hos mormor, i en saccosekk og se Flipper på TV. Tror kanskje at den søte suppa var et lokkemiddel til saltsild på flatbrød, det ble alltid servert sammen. Det har fungert, for jeg elsket saltsild da og elsker det fortsatt. I voksen alder har jeg glemt melkesuppa litt, men når vi endelig kommer på å lage det, koser vi oss veldig. Mannen min kjenner melkesuppe fra julemiddag, med pinnekjøtt, så det har noe med saltmat å gjøre, men tradisjoner er forskjellig om man kommer fra havet eller lengre inn i landet. Uansett, melkesuppe er noe av det koseligste jeg spiser.

1 dl grøtris

5 dl vann

1 l h-melk

1 ts salt

1 ss sukker

sukker og kanel

Ha ris og vann i en kjele og kok opp. La det koke i ca 10 min. Tilsett melk, salt og sukker, kok videre i ca 25-30 min, til grynene er møre.

Serveres med sukker og kanel.